Hodowla dzików


Choć zwierzęta te są dzikie, dziki bardzo często są hodowane na mięso. Można je oswoić z człowiekiem i nie są wtedy agresywne. Dziki są przodkami świni co widać ewidentnie w budowie i posturze. Choć zwierzęta nieco różnią się barwą skóry i lekko budową zachowują wiele cech wspólnych. Świnia jest zwierzęciem, która ma bardzo krótką sierść lub jej nie ma w ogóle. Kolor jej skóry jest różowy, dzika natomiast brązowa. Świnia w odróżnieniu od dzika nie ma kłów. Ma natomiast takie same racice oraz ogon. Jej długość ciała jest bardzo zbliżona do długości ciała dzika. Świnia również jak dzik posiada ryj, który służy jej do rycia a także do pożywiania się. Obydwa te zwierzęta mają takie same odgłosy, charakterystyczny ryk świński. Świnia z racji tego iż jest zwierzęciem przeznaczonym na ubój, przybiera większą wagę. Jest to zwierzę, które również podobnie odżywia się jak dzik. W wielu krajach, można i dzika spotkać jako zwierzę hodowlane. Mięso z dzika i świni smakuje jednak bardzo różnie.