Wilk żyje w stadzie zwanym watahą. Jego terenem występowania są lasy, zarówno na równinach, jak i w górach, nie straszne temu gatunkowi pustynie czy bagna. Podobnie jak inne gatunki, oznacza teren, który do niego należy. Oznaczanie następuje poprzez zapach. Na ten teren osobniki spoza stada nie mają wstępu. Na tym terenie wilk też poluje. Najczęściej jego ofiarą padają: ptaki, gryzonie, jelenie i sarny. Aby żyć w dobrym zdrowiu, wilk powinien spożyć od kilograma do dwóch kilogramów mięsa każdego dnia. Zdarza się jednak, że polowanie udaje się raz na kilka dni. Przeżycie zapewnia wilkowi umiejętność najedzenia się na zapas. Może zjeść nawet dziesięć kilo pokarmu w ciągu jednego posiedzenia! Taki ładunek wystarcza mu na kilka dni. Ale i przed tak obfitym posiłkiem musi nastąpić czasowa głodówka. Wilk jest zwierzęciem typowo mięsożernym. Ma bardzo krótki układ pokarmowy, w którym dzięki wysokiej kwasowości mięso jest szybko trawione i wydalane. Poza tym wilk dojada owocami, trawą i innymi roślinami. Robi tak prawdopodobnie dlatego, żeby oczyścić układ pokarmowy i przyspieszyć trawienie. Podobnie jak ludzie jedzą surówki dla lepszego strawienia obiadu, tak i wilki muszą czasem przetrącić jakąś zieleninkę, aby prawidłowo funkcjonować.