Kury mięsne


Człowiek hoduje wiele zwierząt z przeznaczeniem na mięso. Zwierzęta te często dają nie tylko mięso ale także skórę, czy tłuszcz. Istnieją jednak zwierzęta z których da się jedynie pozyskać mięso. Jednym z takich hodowlanych zwierząt jest kura. Istnieją farmy drobiu, gdzie hodowane specjalne rasy kur, przeznaczane są na mięso. Kura na farmie drobiu szybo przybiera na wadze. Proces ten trwa zaledwie kilkanaście. Kury otrzymują wysoko kaloryczną karmę, dzięki której szybko przybierają na masie. Mięso drobiowe jest bardzo cenione, uznawane za jedno z najsmaczniejszych, a zarazem za jedno z najlepiej przyswajalnych przez ludzi. Kury mięsne osiągają wagę nawet pięciu kilogramów. Gatunki mięsne charakteryzują się bardzo rzadkim znoszeniem jaj. Pierwsze gatunki kur mięsnych pochodzą z Azji. To tam kury te zaczęto hodować po raz pierwszy. Dziś kury te hodowane są na całym świecie. Stworzone specjalne farmy są z automatyzowane, dlatego też ludzka praca jest ograniczona do minimum. Kury te również popularne są w śród matorów.