Wieprzowina


Wieprzowina to nic innego jak mięso pochodzące od świń, popularne na całym świecie, szczególnie na stołach Polskich. Niemalże każda część ciała świni jest zjadana przez człowieka lub przetwarzana przez przemysł. Mięso świni podzielone jest na wiele klas. Klasy te określają pochodzenie mięsa z określonej części ciała oraz co najważniejsze ilość tłuszczu. Jak wiemy, świnia prowadzi zamknięty tryb życia, toteż jej mięso jest bardzo tłuste. Im mniej tłuszczy w mięsie tym mięso posiada lepszą klasę. Świnie dostarczane są do ubojni. Tam zabijane i przygotowywane do wstępnej obróbki. Część świń przeznacza się na produkty mięsne a część na wyroby gotowe. Wieprzowina jest bardzo popularnym mięsem przy robieniu kotletów mielonych. Boczek to nic innego jak świńskie części ciała. Jelita świni są wykorzystywane do robienia parówek czy kiełbas wieprzowych. Skóra świni przeznaczona jest na skwarki a tłuszcz świński na smalec. Wyroby świńskie są jednym z najtańszych wyrobów mięsnych na rynku.